Přijďte si poslechnout neuvěřitelný příběh Vily Primavesi.

Komentované historické prohlídky

Jsme váš klíč k minulosti a kultuře Olomouce! Naším hlavním posláním je zpřístupnit historické prostory Vily Primavesi veřejnosti a oživit secesní styl pro širší publikum. Pořádáme pravidelné komentované prohlídky, které vás provedou tajemstvím tohoto krásného domu. Zároveň se aktivně zapojujeme do kulturního dění města Olomouce, přinášíme unikátní kulturní akce a přibližujeme historii domu v secesním stylu. Přijďte s námi objevit poklady minulosti a zažít kouzlo secese na vlastní kůži.

Historický přehled

Přijměte krátký historický přehled faktů o Vile Primavesi.

Historie a Architektura:
  • Vznik Vily: Konec 18. století, s rodem Paola Antonia Primavesi, který se přistěhoval ze severoitalské Lombardie.
  • Postavení Rodu: : Po pět generací žil rod v Olomouci a vlastnil měšťanské domy a banku, stávající se jedním z nejznámějších rodů na Moravě.
  • Stavba Vily: : V roce 1905 zahájení výstavby v secesním slohu pod vedením architektů Franze von Krausse a Josefa Tölka.
  • Styl Vily: : Secesní s moderními prvky, jednopatrová stavba s mansardovou střechou, arkýři, věžičkami a terasovou zahradou.
Interiéry a Umění:
  • Centrum Domu: Obrovská hala v přízemí s vitrážovým oknem vyobrazením Olomouce z roku 1706.
  • Výzdoba: Práce umělců jako Anton Hanak, Josef Hoffman a Gustav Klimt.
  • Původní Funkce: V přízemí hala, pokoje, jídelna se zimní zahradou, v prvním patře dětské pokoje a ložnice, v podkroví pokoje pro služebnictvo a hosty.
Změny a Užívání:
  • Konec Primavesi Era: Po 1918 rod prodal majetek a odstěhoval se do Vídně.
  • Sanatorium: V roce 1926 přestavěno na sanatorium, s významnými stavebními změnami včetně odstranění děl a přistavění operačních sálů.
  • Státní Péče: Po roce 1952 znárodněno a začleněno do státní zdravotní péče a odstranění zbývajícího mobiliáře a děl.
Obnova a Současnost:
  • Vyhlášení za Kulturní Památku: V 80. letech 20. století, avšak rekonstrukce nebyla realizována.
  • Vrácení do Soukromého Vlastnictví: Po roce 1989 a neúspěšný pokus o rekonstrukci.
  • Vyhlášení za Národní Kulturní Památku: rok 2009.
  • Restaurace a Využití: Od roku 1996 opravy, nalezení ztracených děl, vily nyní slouží pro bydlení, firmy a veřejnost.

Tento přehled vám poskytuje stručný, avšak komplexní pohled na bohatou historii a současné využití Vily Primavesi, která je svědkem mnoha generací a proměn společnosti ve střední Moravě.

;

Perla vídeňské secese!

Navštivte jednu z nejvýznamějších památek vídeňské secese na Českém území.
Přijďte si poslechnout neuvěřitelný příběh rodiny Primavesi.

Účel spolku

Spočívá v realizaci aktivit spojených se zapojením Vily Primavesi do současného kulturního dění města Olomouce a obnovou a návratem kulturních prvků a uměleckých děl zpět do Vily Primavesi.

Více o nás...

Náš kontakt

• Univerzitní 7, 77900 Olomouc
  • +420 777 738 377
  • Během akcí a prohlídek

(c)2024 Spolek přátel Vily Primavesi z.s. - Všechna práva vyhrazena.